Bianca Candel

Bianca heeft in 2015 besloten te stoppen met regisseren.

In augustus 2013 werd ik gevraagd om regisseur te worden bij Toneelgroep Voorwaarts. Aangezien mijn ervaring vooral lag op het gebied van één-op-één regie, zag ik het als een uitdaging om met een groep te gaan werken.

Ik probeer tijdens de repetitieavonden het meeste aandacht te besteden aan de beleving van de tekst en het ‘vormen’ van de personages. Het non-verbale aspect is hierin van groot belang. Juist door lichaamstaal of een gezichtsuitdrukking kan een zin op verschillende manieren geïnterpreteerd worden.

Op meerdere fronten geef je als regisseur de richting aan. Je geeft richting aan het te spelen stuk, maar tevens geef je ook richting aan de totale productie. De regisseur werkt aan het totaalbeeld zodat iedere betrokkene zich kan focussen op zijn of haar aandeel binnen het geheel.

Die sturende functie achter de schermen past goed bij mijn karakter. Het beste uit de groep naar boven halen om vervolgens bij de uitvoeringen te zien dat alles voor én achter de schermen loopt als een trein.

Als de groep na de voorstelling beloond wordt met een daverend applaus of zelfs staande ovaties, dan hebben we het met z’n allen goed gedaan!